Andrei Baciu a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție în „Dosarul vaccinurilor”, după ce, luni, dimineața, el a fost audiat cu privire la faptele care ar fi fost comise în perioada în care a ocupat funcția de vicepreşedinte şi apoi preşedinte interimar al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
UPDATE ora 16:20: Andrei Baciu, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave
DNA anunță, în mod oficial, punerea sub urmărire penală a lui Andrei Baciu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în „dosarul vaccinurilor”. Faptele vizate de procurori ar fi fost săvârșite când Baciu era secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, respectiv vicepreşedinte şi apoi preşedinte interimar al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.
Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, conform unui comunicat al DNA.
UPDATE ora 14:15 – Andrei Baciu a ieșit de la audieri
Andrei Baciu a ieșit din sediul DNA, după mai bine de patru ore.
„Am dat o declarație. Am răspuns la toate întrebările care mi-au fost adresate și, mai mult, ca urmare a recomandărilor avocaților mei, nu pot da mai multe detalii ca urmare a faptului că este un dosar în care se cercetează toate aceste lucruri.
A fost o chestiune care s-a desfășurat pe mai mulți ani, foarte complexă și am dorit să clarific orice fel de nelămurire.
Eu sper că, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare. Am deplină încredere că tot ce am făcut este în concordanță cu legislația în vigoare.
Am conștiința absolut liniștită cu privire la toate lucrurile pe care le-am făcut în România de când m-am întors, de 9-10 ani, și în mod particular cu ce a trebuit să fac în calitățile și rolurile pe care le-am avut în ultimii patru ani”, a spus Andrei Baciu, la ieșirea din sediul DNA.
Legat de faptul că și-a dat demisia, Andrei Baciu a punctat că este „un gest de onoare pe care să îl faci într-o astfel de situație”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Andrei Baciu a ajuns la sediul central al DNA, la scurt timp după ce și-a anunțat demisia invocând „informaţiile apărute în spaţiul public” şi lăsând astfel să se înţeleagă că este vorba despre ancheta DNA privind achiziţiile de vaccinuri din pandemie. (Mai multe detalii puteți citi AICI….)
În perioada vizată de ancheta DNA Baciu el a fost vicepreşedinte şi apoi preşedinte interimar al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
„Nu am altceva de declarat decât ce am comunicat azi”, le-a spus Baciu jurnaliștilor.
Dosarul vaccinurilor îi vizează pe fostul premier Florin Cîţu și pe foștii miniștri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu, respectiv Ioana Mihăilă.
Procurorii au arătat că, în 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, susține DNA.
Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite, mai arată anchetatorii.
„În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, potrivit DNA.
Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
Vă recomandăm să citiți și: